SEO en branding

Als online ondernemer kun je bijna niet meer zonder: een eigen website. Bijna iedere Nederlander surft en scrollt zich online suf. Jouw ideale klant wurmt zich iedere dag door de online jungle - op zoek naar de oplossing van een probleem - dat jij misschien wel biedt.

Zó laat je SEO en branding samenwerken voor optimaal resultaat

Maar alleen een website lanceren is niet voldoende. De concurrentie online is moordend en je wilt met je website opvallen. Hoewel de lancering van je site een feestelijk moment is, hoef je daarna niet te verwachten dat de digitale kassa overuren draait. Om je ideale klant naar je website te trekken (en de digitale winkelmand af te laten rekenen) moet je zwaarder geschut inzetten: een SEO-strategie helpt je daarbij. Op deze pagina geven we tips hoe je SEO en branding laat samenwerken zodat de digitale kassa gaat rinkelen en jij je merk het podium geeft dat het verdient.

Tip 1: Bouw vertrouwen en merkherkenning op

SEO inzetten zonder duidelijke brandingstrategie, is als ongetraind een marathon lopen: je haalt misschien wel de eindstreep, maar het kost te veel inspanning. Daarom is het belangrijk dat je – voordat je de marketingkraan opendraait – eerst een sterke merkidentiteit opbouwt. 

In een merktraject ga je eerst aan de slag met de basis van je merk, de brand foundation. Hieruit ontstaat onder andere de merkidentiteit, ofwel de visuele uitstraling van het merk dat herkenbaarheid oproept. Dit bestaat uit onder andere je logo, merkkleuren en tone of voice. 

Om vertrouwen en herkenning op te bouwen, moeten deze elementen consistent zijn op al je marketingkanalen. Waaronder je offline uitingen, je website en sociale mediakanalen. Bij grote merken hoef je vaak alleen maar de merkkleuren of bepaalde uitingen te zien – en je weet al waar het over gaat. Misschien heb je niet dezelfde ambities als die merken, maar het is wel belangrijk dat je ideale klant het herkent. Ga je daarna aan de slag met je SEO-strategie, dan heb je meer houvast én merk je dat je inspanningen moeiteloos verlopen.

Tip 2: SEO-strategie op maat om naamsbekendheid op te bouwen

In tegenstelling tot wat sommige kledingmerken beweren: one size doesn’t fit all. Dat geldt voor kleding en ook voor een SEO strategie die resultaat moet opleveren. Het is belangrijk dat je SEO plan wordt afgestemd op je doelen en doelgroep van je merk. 

Met SEO trek je bezoekers naar je website die op specifieke onderwerpen zoeken in zoekmachines zoals Google. Je wilt achterhalen welke branche-gerelateerde termen dat zijn en daar ook op gevonden worden. Hierbij combineer je branded, non-branded, long tail en short tail zoektermen om verschillende invalshoeken in te zetten. 

Wat is het verschil tussen branded en non-branded zoekopdrachten?

Verschillende mensen, doelgroepen en behoeften. Je wilt natuurlijk gevonden worden op je eigen bedrijfsnaam en producten, maar ook gerelateerde zoektermen. Je verkoopt bijvoorbeeld groenteburgers en je focust je op de doelgroep ‘consumenten’. Dan wil je op je bedrijfsnaam gevonden worden (“Jansen groentenburgers”) – dat zijn branded zoektermen. Je bereikt hiermee de mensen die jouw bedrijf al kennen. Maar je wilt ook gevonden worden op termen die naar jouw product leiden en mensen bereiken die je nog niet kennen. Bijvoorbeeld:

 • “Groentenburgers”
 • “Vegetarische burgers”
 • “Alternatief op hamburgers” 

Wat is het verschil tussen short tail en long tail zoektermen?

Naast het verschil tussen branded en non-branded zoektermen, wil je ook short tail en long tail zoektermen meenemen in je SEO strategie. Long tail zoektermen zijn zoektermen met meerdere woorden erin. 

Longtail zoektermen:

 • Termen met meer dan 3 woorden
 • De concurrentie is hierop lager, dus zeker als beginnend bedrijf interessant
 • Je geeft antwoord op de vragen van je bezoeker
 • Minder converterend, meer oriënterend
 • Voorbeeld zoekterm: “Waarvan worden vegetarische burgers gemaakt?” / “Waarom is vlees schadelijk voor het milieu?”

Shorttail zoektermen:

 • Kortere termen met 3 woorden of minder 
 • Concurrentie is hoger 
 • Kans op conversie is hoger 
 • Voorbeeld zoekterm: “Online vegaburger kopen”, “Vegaburger shop”

Vanuit de eerdere brandingsessies, gecombineerd met het zoekwoordonderzoek, combineren we deze termen zodat je een gezonde mix hierin hebt. Op basis hiervan wordt een contentplan gemaakt, zodat jouw merk in de spotlights van Google wordt gezet.

Tip 3: Houd je SEO-inspanningen bij

Zonder doel, geen resultaat. Start je bij ons met een SEO-traject, dan bespreken we de korte en lange termijndoelen voor de website. Deze doelen worden opgesplitst in KPI’s: meetbare subdoelen die bijdragen aan het hoofddoel. 

Je hebt als doel dat je in het aankomende jaar 5.000 organische bezoekers op je website wilt. Een aantal KPI’s kunnen dan zijn:

 • Potentieel zoekvolume uit beoogde zoektermen 
 • Zoektermen in de top 10 van Google 
 • Gemiddelde CTR uit zoekresultaten 
 • Concurrentie in de zoekmachines 
 • Verhouding organisch verkeer t.o.v. overige verkeer naar je website

Deze KPI’s worden afgestemd op de situatie van jouw bedrijf. Maandelijks ontvang je een rapportage op maat met een overzicht van alle resultaten. Op basis hiervan trekken we conclusies en bepalen we direct nieuwe taken voor de maand erna. 

Tip 4: Zet ook andere kanalen in, waaronder social media

Wist je dat social media ook een belangrijk onderdeel is van je SEO / brandingstrategie? Net zoals je content maakt om meer verkeer te trekken vanuit de zoekmachines, werkt dat ook voor social media. 

Plaats niet zomaar content op een willekeurig kanaal, maar zorg dat je ook hier eerst onderzoek doet. Wie is je doelgroep? Van welke kanalen maken ze gebruik en wat willen ze lezen? De zoektermen die je hebt gedefinieerd kun je ook gebruiken als input voor je social media posts. Als er in zoekmachines wordt gezocht op “Waarvan worden vegetarische burgers gemaakt?” of “Waarom is vlees schadelijk voor het milieu?” kan je daar ook op je social mediakanalen een stuk aan wijden (en weer doorlinken naar de blogs). 

Hierbij is consistentie belangrijk. Zorg dat de tone of voice, het kleurgebruik en andere elementen uit de merkidentiteit steeds weer juist gebruikt worden. Zo zorg je voor meer herkenbaarheid en bouw je een band op met je volgers.

Haal meer uit SEO in combinatie met branding

Zowel SEO en branding zijn essentieel voor het bouwen van een succesvol merk. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines en een sterke merk-aanwezigheid te creëren, trek je meer bezoekers naar je website, bouw je vertrouwen op en creëer je ambassadeurs voor je merk. Laat Commandos je helpen met SEO en branding.

SEO door Commandos

Met je website wil je goed gevonden worden bij je doelgroep. Maar wie is je doelgroep precies? Wat is je doel en hoe communiceer je het beste met ze? Door éérst aan de slag te gaan met de branding van je website, leveren je SEO-inspanningen meer op.  

Met Commandos zet je je merk op de kaart en laat je je ideale klant ermee identificeren. Zodat jij van ‘herkenbaar merk’ naar ‘voorkeursmerk’ gaat. En waar je klanten veranderen in ambassadeurs. Van strategie tot brand design en van web development tot het ontwikkelen van de merkidentiteit: Commandos’ branding services zijn gericht op resultaat. Benieuwd wat we voor jouw merk kunnen betekenen? Let’s talk.

Zo pakken wij het SEO-traject aan:

Fase 1 – SEO Audit 

Allereerst doen we grondig onderzoek om meer inzicht in de markt te krijgen. We gebruiken het onderzoek ook om jullie concurrenten en hun strategieën te identificeren en analyseren. Al deze informatie wordt gebruikt voor het ontwikkelen van de meest effectieve SEO strategie.

Fase 2 – Introductie Meeting 

Tijdens deze meeting bespreken we de korte- en lange termijndoelen voor de website en de doelgroepen. We ontwikkelen een SEO-strategie die aansluit bij jullie bedrijfsdoelen door deze belangrijke factoren te presenteren. 

Fase 3 – Analyse 

Om dieper inzicht te krijgen in je website, concurrenten en het zoekgedrag van de gebruikers, voeren we verschillende analyses uit. Waaronder de data-analyse, zoekwoordanalyse, we analyseren de inhoud op de website, doen een technische analyse en achterhalen we de concurrenten. 

Fase 4 – Strategie 

Vanuit die analyses maken we een SEO- en copystrategie op maat. Hierbij kijken we niet alleen naar de data, maar houden we ook rekening met de branding en merkidentiteit. Zodat je niet alleen gevonden wordt, maar ook nog eens goed gepositioneerd wordt. Op die manier trek je relevant verkeer aan naar je website. 

Fase 5 – Reporting 

Overzicht zorgt voor inzicht. Maandelijks ontvang je een rapportage met een overzicht van de websiteprestaties en zoekwoordposities. We monitoren de gestelde doelen en aan de hand van de cijfers creëren we nieuwe taken. Ook nemen we de cijfers met je door, zodat je alles goed interpreteert. 

Kies je voor Commandos, dan kies je voor:

✓ Een bureau dat jouw merk voorop zet
✓ Meer resultaat halen uit je reclamecampagnes
✓ Specialisten die pas stoppen als jij helemaal tevreden bent
✓ Een merk creëren dat helemaal aansluit op je bedrijfswaarden- en identiteit 

Maak kennis met onze specialisten